Hoe intelligent zijn planten?

Die vraag stelde Sara Adriaensen zich ook. In haar zoektocht kwam ze uit bij het boek 'Briljant groen: De intelligentie van planten' van Mancuso.

Als master klinische psychologie met een passie voor omgevingspsychologie verdiep ik mij al jaren in de vraag wat de impact is van een groene omgeving op ons functioneren. Toen ik enige tijd geleden in de boekhandel het werk ‘Briljant groen: De Intelligentie van planten’ van Stefano Mancuso zag staan was ik meteen verkocht. Dit was een van de werken dat ik moest lezen als aanvulling op het boek ‘Groen & Gezondheid’ dat ik op dat moment zelf aan het schrijven was. Je zal wel begrijpen dat voor wie meer wil weten over hoe groen onze gezondheid en ons functioneren beïnvloedt het zeer interessant is om meer te weten te komen over het gedrag van planten. Het begrijpen van hun functioneren is een stap vooruit in het begrijpen van de manier waarop ze zo’n positieve impact hebben op onze gezondheid. 

Het boek werd zeer snel verslonden. Er vielen weer heel wat puzzelstukjes op hun plaats waardoor mijn dagelijkse tripjes door het bos na het lezen van dit boek plots helemaal anders aanvoelden dan voorheen. Ik ging het plantenrijk met andere ogen bekijken, kreeg er nog meer respect en bewondering voor. De kerstboom laten verbranden leek in ons gezin niet meer zo evident als vroeger, ‘Je verbrandt toch niet zomaar een levend wezen mama!’, een dode plant in de huiskamer was aanleiding voor een discussie tussen mijn dochters, ‘Zou hij pijn hebben geleden?’, ‘Zou hij alarmsignalen hebben uitgezonden dat het niet goed met hem ging?’. Het was sinds het luisterspel van ‘De Triffids’ – een sciencefiction verhaal uit 1951 waarbij planten zich kunnen verplaatsen en de wereld overnemen – geleden dat zij zo opgingen in de wereld van de planten. Het gevoel van de aanwezigheid van levende plantaardige wezens om ons heen was dan ook sterker dan ooit. Om een lang verhaal kort te maken mijn nieuwsgierigheid, of moet ik zeggen de nieuwsgierigheid van gans ons gezin, naar de intelligentie van deze vernuftige wezens was gewekt. We waren helemaal mee met verhaal van Mancuso.

Zoals de meesten onder ons tegenwoordig doen onderwierp ik het onderwerp ‘intelligentie en planten’ aan een internetonderzoek. Al snel botste ik op de website van ‘The New Yorker’ op een zeer interessant artikel met de titel ‘The Intelligent Plant’. Een artikel van de hand van de wereldberoemde journalist Michael Pollan. Toevallig of niet dezelfde persoon die het voorwoord in het boek van Stefano Mancuso schreef. Tijd om jullie een kijkje te laten nemen in welke fantastische dingen ik te weten kwam en welke bedenkingen ik bij deze schrijfsels maakte. Lees verder via deze link