Tuinpsychologie: de invloed van de omgeving op onze geest

De mens beïnvloedt niet alleen zijn omgeving ook de omgeving beïnvloedt de mens. Zo kan de natuur een positief effect uitoefenen op onze psyche.

Tuinpsychologie: de link tussen groen en onze gezondheid

Onze gezondheid is ons steeds meer dierbaar en baart ons steeds meer zorgen. Er heerst een gezondheidscultus. We leven langer maar krijgen ook meer ziektes zoals kanker waarvan we niet altijd de oorzaak kennen. Langs de andere kant willen we, ondanks de hoge leeftijd die we meestal bereiken, de eeuwige jeugd. We gaan op zoek naar mogelijke boosdoeners voor het ziek worden en het verouderen.

Als reactie hierop willen we gezonder leven, gezonder eten,…. De groene natuur maakt deel uit van dit gezonder leven en gezonder eten. We gaan op zoek naar de gezondste groente, de meest voedselrijke bes. Zo is er momenteel in de USA een hype rond boerenkool.

De dag van vandaag leiden we met zijn allen een jachtig, individueel leven. We ervaren teveel stress. Burn outs, depressies,....vieren hoogtij. Langs de andere kant zijn we meer bewust met onze gezondheid bezig. De tuin kan ons helpen tot rust te komen, ons uit ons isolement te halen, ons te socialiseren en zoals mindfulness of andere gelijkaardige populaire technieken ons weer helpen in contact te komen met ons lichaam. Als de tuin ons hier mee kan helpen dan kan hij ook helpen bepaalde psychologische problemen te voorkomen. Ervaring en onderzoek heeft uitgewezen dat de natuur en dus ook de tuin depressies en andere psychologische problemen kan helpen voorkomen of verlichten. Zo kunnen een tuin of het tuinieren nuttig zijn bij de preventie of de behandeling van psychologische problemen en interessant zijn voor toepassingen in de welzijnssector.

Gezondheid en de toekomst.

In de toekomst zal het toegenomen aantal gevallen van ziektes zoals kankers en de hogere leeftijd die we wensen te bereiken het belang van groen alleen maar doen toenemen. Want ook al aanvaarden we dat we niet voor altijd jong kunnen zijn, we willen natuurlijk gezond ouder worden. De groene natuur kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Meer en meer studies erkennen dit al.

Na de theorie volgt meestal, en laten we hopen ook in dit geval, de praktijk. In elk geval neemt het aantal tuinen voor dementen en bejaarden, traag maar gestaag, toe.

Welke ingrediënten moet een tuin of landschap bevatten?

Om een positief effect op onze psyche uit te oefenen zijn er een aantal algemene eigenschappen waaraan een landschap of omgeving moet voldoen. Naast deze algemene kenmerken zijn er specifieke karakteristieken die maken dat een omgeving ons een goed gevoel bezorgt. Deze specifieke kenmerken zijn afhankelijk van de persoonlijkheid van het individu en dus voor iedereen verschillend.

Voor meer info over de invloed van de tuin op onze psyche  en de ingrediënten die een omgeving best omvat om ons een gelukkige gevoel te bezorgen neemt u best contact met ons op.

copyright tuinlabo 2015