Alle zintuigen prikkelen: zien, horen, voelen, ruiken en proeven

In tegenstelling tot vroeger, waar het visuele op de eerste plaats kwam, hecht men nu bij het ontwerpen van een tuin belang aan het prikkelen van alle zintuigen.

Alle zintuigen prikkelen; zien, horen, voelen, ruiken, proeven.

Geuren, smaken, texturen, geluiden,.. De tuin van morgen is er een die alle onze zintuigen kan prikkelen!
Vroeger hechtte men vooral belang aan het visuele; een tuin moest in de eerste plaats mooi ogen. Hierdoor zijn de andere zintuigen lang verwaarloosd geweest.

Probeer maar eens een geur thuis te brengen. Meestal weet je diep vanbinnen dat je de geur wel kent maar kan je hem niet benoemen. Dit komt omdat we onze geur veel minder trainen dan bijvoorbeeld het visuele en het auditieve.

We worden dag in dag uit op alle mogelijke manieren geprikkeld en zijn 'prikkelverslaafd'; dit vertaalt zich in de tuin. We willen een tuin met geuren, kleuren, smaken, texturen en geluiden die bij onze persoonlijkheid passen. Een tuin zal er niet enkel meer mooi moeten uitzien, hij moet bijvoorbeeld ook ruiken naar dat wat mooie herinneringen en associaties oproept, lekkere smaken herbergen onder de vorm van speciale kruiden, groenten, eetbare bloemen en fruit, ....

Deze ontwikkeling is positief aangezien ons gevoel, gedachten, gedrag en humeur in belangrijke mate bepaald wordt door wat we ruiken en horen. Denk maar aan bepaalde geuren en liedjes uit je kindertijd. Je zal ze nooit vergeten en ook koppelen aan een positief/negatief gevoel of herinnering.

copyright Tuinlabo 2015