(On)kruiden, eetbare bloemen, wilde planten en 'vergeten' groenten

Een kruiden- of moestuin met speciale (on)kruiden, wilde planten en 'vergeten' groenten is niet langer meer exclusief gereserveerd voor de boer of hippie.

(On)kruiden, eetbare bloemen, wilde planten en ‘vergeten’ groenten.

Verspilling tegen gaan, zelfredzaamheid, het eenvoudige eren; allemaal zaken die binnen het kader van het koken met (on)kruiden, ‘vergeten’ groenten en wilde planten passen. Niets zo hip als een slaatje van zelf geoogste onkruiden, ‘vergeten’ groenten of wilde planten aan je gasten te kunnen voorschotelen.

Met het woord ‘vergeten’ bedoelen we die soorten van groenten, kruiden en fruit die voor veel mensen uit onze streken ooit deel uitmaakten van hun dagelijks menu maar na verloop van tijd minder werden gegeten en zo in onbruik raakten. 
De dag van vandaag kent bijna niemand ze meer. We weten niet meer hoe ze er nu uitzien en smaken. Kortom ze zijn door de meesten onder ons vergeten.

Vergeten groenten en (on)kruiden worden belangrijker in de tuin omdat ze kaderen binnen: Het terug willen gaan naar de natuur, naar de eenvoud, naar de oorsprong/het begin. Verder speelt natuurlijk ook de obsessie voor onze gezondheid ( we zijn bewuster met onze gezondheid bezig, we gaan op zoek naar natuurlijke geneeswijzen, gezond eten,...), onze toenemende multiculturele samenleving (invloed van culturen) en het internationale toerisme (herontdekken van soorten die vroeger werden geïmporteerd) op grote schaal. De populariteit van het culinaire en de aandacht voor meer biodiversiteit en ecologie zijn uiteraard eveneens van belang. De drang om verspilling tegen te gaan en zelfredzaam te zijn (waarom onkruiden weggooien? onkruiden kan je overal zelf vinden,...) ligt mede aan de basis. 

Het gebruiken van ‘vergeten groenten’ is niet alleen belangrijk voor meer afwisseling op ons bord, het leidt ook tot meer variatie in het kweken van gewassen. Hierdoor is ons ecosysteem eerder bestand tegen plagen, ziekten en epidemieën. Houden we meer soorten in stand dan zijn we voorts meer weerbaar tegen een mogelijke klimaatsverandering. 

Kruiden, eetbare bloemen, wilde planten en 'vergeten' groenten brengen variatie, gezondheid en ecologie. Een kruiden- of moestuin met speciale kruiden, eetbare bloemen, wilde planten en 'vergeten' groenten is echter niet langer meer exclusief gereserveerd voor de boer of hippie. Integendeel, we zien dat wie hip wil zijn kweekt zoals de sterren. Hij/zij een eigen oogst prefereert van speciale groenten en zeldzame kruiden. We willen immers variatie, ook op ons bord, en we willen kunnen uitpakken met iets speciaals dat niemand anders heeft. Logisch dus dat speciale kruiden, wilde planten en 'vergeten' groentensoorten zo populair zijn. Tot slot passen 'vergeten' groenten en wilde planten perfect binnen ons streven naar meer biodiversiteit. Iemand met een tuin waar het onkruid geschoren wordt in vormen zoals men meestal bij Buxus doet zal in de toekomst niet langer een gek meer zijn. Die term zal dan eerder weggelegd zijn voor diegenen die hun banale siertuin te lijf gaan met gewasbeschermingsmiddelen. Gek is dan zij/hij die op een tocht van verdelging  en in een drang naar perfectie, tengevolge van een soort van smetvrees, de voeding die anderen prefereren vernietigt. 

copyright Tuinlabo 2015